Przejdź do treści Przejdź do menu

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie w ramach naszej strony internetowej korzystamy z plików cookies. Pliki cookies umożliwiają nam zapewnienie prawidłowego działania naszej strony internetowej oraz realizację jej funkcji.

Wykorzystywane w celu zapewnienia prawidłowego działania serwisu internetowego. Dzięki tym plikom nasz serwis internetowy jest wyświetlany prawidłowo oraz możesz z niego korzystać w bezpieczny sposób. Te pliki cookies są zawsze aktywne, chyba że zmodyfikujesz ustawienia swojej przeglądarki internetowej, co jednak może skutkować nieprawidłowym wyświetlaniem serwisu internetowego.

Kiszenie kapusty- Pracowite Pszczoły

18-10-2022 18:37 Grupa 4 LEŚNE SKRZATY

W ramach tematu „Jesień na działce” dzieci poznały sposoby przygotowywania przetworów na zimę. Wykonaliśmy eksperyment kulinarny- przygotowanie kapusty do kiszenia. Średniaczki poznały potrzebne narzędzia, przyprawy i sposoby przygotowania kapusty. Ustalaliśmy zasady higieny i bezpieczeństwa podczas przygotowywania posiłków.  Dzieci poznały kapustę i inne przyprawy sensorycznie- zmysłami (wzrok, smak, zapach, dotyk)- mieszały poszatkowaną kapustę, przyprawiały i ubijały w naczyniu. Słój z kapustą został umieszony w kąciku przyrody, gdzie dzieci będą mogły obserwować proces fermentacji.